Jag läste en fråga en gång som handlade om att stanna eller gå. I början av frågan fanns ordet borde och det fick mig att reflektera över hur ofta vi egentligen säger att vi borde eller måste saker. När vi säger att vi borde någonting, är det då vi som vill göra det eller säger vi det för att vi har en föreställning av att det inte är ok att vara kvar länge på en arbetsplats, trots att vi trivs både med arbetsuppgifterna och med kollegorna? Vem är det som bestämmer över vad vi ska göra – mer än just jag själv?

När det handlar om att stanna eller gå, så behöver det inte enbart handla om ett arbete utan kan likväl handla om ett förhållande eller något helt annat. När man får den frågan så tänker jag att det handlar om att stanna upp och fundera över om det är jag själv som ställer den eller om det är någon annan som får mig att ställa den. Om det är jag som ställer frågan, ja då skulle jag fundera över vad det är jag vill och om det är värt att stanna eller om det är bättre att gå. Om jag väljer att gå, då är jag förmodigen klar med den biten av mitt liv och vill ha en annan utmaning eller få ut något mer av exempelvis en relation. jag är med stor sannolikhet redo för nya vägar och mål i livet och då är det hög tid att släppa taget.

Sen kan det vara så att man inte är helt klar med något och ändå behöver gå, exempelvis av någon form av utsatthet eller mobbning, där det inte går att vara kvar i det som det nu är. Jag var själv kvar väldigt länge i en mobbningssituation men jag vet nu att om jag hade valt att gå tidigare så hade jag inte haft den kraft och det mod och kanske inte heller förutsättningarna som jag behövt för att komma vidare på den bana som jag nu är och som känns helt rätt. Så när du funderar på det här med att stanna eller gå, fundera och känn efter vad som känns bäst för dig – för det är bara du som vet om det är läge att stanna eller gå.