Det där med att ta nästa steg är inte alls självklart eller enkelt. Det låter så fint när någon säger att nu är jag redo att ta nästa steg, eller kanske så får man frågan om det inte är dags att gå vidare och ta nya kliv. Och ja, vad svarar man på det? Antingen kan man säga ja, nej eller kanske men oavsett vad man svarar så behöver det inte betyda att man känner att det är ett svar som man är redo för. För det där med att ta nästa steg, det kräver en stor portion mod men också att man har rätt förutsättning för att faktiskt ta steget.

Det kan också vara så att man känner sig redo att ta ett steg för att till exempel gå vidare och byta jobb, börja plugga eller bryta upp från något. Men när man får en sån fråga så kan det slå fel, svaret kan låta mer självklart eller osäkert en vad det är och man gör något för att någon tycker att det är dags att man går vidare.
Oavsett om man faktiskt vet att det är dags att gå vidare, att våga ta steget, så är det bara individen själv som kan ta det. Visst kan andra uppmuntra en att våga, men undvik att tryck på genom att ställa frågan.

Jag vet att jag själv länge stod och vägde på att våga ta steget vidare till att plugga och det var först när chansen kom rejält och när jag var nära på att gå under av det som var, som jag faktiskt vågade ta steget. Nu är jag glad att jag gjorde det men om någon frågat tidigare och sagt att det var dags att ta det, så vet jag att det hade blivit för tufft. Så till dig som har någon som du vet vill, uppmuntra och stötta men tryck inte på – modet att ta steget kommer.